Πρώτη ημέρα της αποστολής στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας

Από : ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/03/2022 19:00

Έπιασαν δουλειά στα σύνορα Ρουμανίας – Ουκρανίας οι «Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος»  Δες το βίντεο εδώ

Έπιασαν δουλειά οι Κύπριοι γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη Σιρέτ, στα σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η φωτορεπόρτερ του Κάτια Χριστοδούλου, η οποία συνοδεύει την αποστολή.

Συγκεκριμένα η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι αρχικά η ενασχόληση των εθελοντών από την Κύπρο αφορά κυρίως στην περίθαλψη παιδιών.

Η ίδια στάθηκε στην ιδιαίτερα φιλόξενη στάση των Ρουμάνων που υποδέχονται τους Ουκρανούς πρόσφυγες στο συνοριακό σημείο αλλά και στο γεγονός ότι έχει στηθεί ειδικός χώρος για την παροχή τροφής, νερού και φροντίδας στα κατοικίδια που τους συνοδεύουν.

Η οργάνωση Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος, έφτασε στην πόλη Ρανταούτι της Ρουμανίας, γύρω στις 8 το πρωί της Τρίτης, έχοντας οργανώσει την συμμετοχή της σε συνεργασία με την οργάνωση Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος.

Τα μέλη της θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με κινητή μονάδα στους καταυλισμούς υποδοχής προσφύγων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω των πολεμικών συρράξεων.

Η κινητή μονάδα θα λειτουργήσει αυτή την εβδομάδα από την αποστολή της Κύπρου, ενώ υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί και σε χώρους, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν αναχωρήσει για τον προορισμό της, το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου, ο επικεφαλής της αποστολής Δρ Γιώργος Μακρυγιάννης ανέφερε ότι «η οργάνωση των εθελοντών γιατρών όπως πάντα ανταποκρίνεται στις περιπτώσεις των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν, είτε από πολέμους είτε από φυσικές καταστροφές. Γι’ αυτό και μια ομάδα αποτελούμενη από έξι άτομα μεταβαίνουμε στα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πρόσφυγες που προέρχονται από την Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι «εκεί θα παραμείνουμε για μια εβδομάδα και θα επανδρώσουμε μια κινητή μονάδα, η οποία βρίσκεται στην περιοχή των συνόρων και ανήκει στους γιατρούς του κόσμου Ελλάδος με τους οποίους έχουμε απόλυτη συνεργασία».

Σημειώνεται ότι η αποστολή απαρτίζεται από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές από την Κύπρο, των οποίων η Οργάνωση καλύπτει όλα τα έξοδα καθώς και την αγορά αναλωσίμων και ιατρικών σκευασμάτων που ενδεχομένως θα χρειαστούν στο πεδίο δράσης. Θα δοθεί επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στο πεδίο ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Την ομάδα των εθελοντών απαρτίζουν οι ιατροί Δρ Γιωργος Μακρυγιάννης, Δρ Χρήστος Νεοκλέους, Δρ Κατερίνα Σιάλου, οι νοσηλευτικοί λειτουργοί Κωνσταντίνα Ρουσιά και Φιλιώ Κορφιώτου.

Την ομάδα συνοδεύει και η εθελόντρια, φωτορεπόρτερ του ΚΥΠΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, Κάτια Χριστοδούλου.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΓΚ)

Φωτογραφικό υλικό : Κάτια Χριστοδούλου

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις πρώτος νέα και ανακοινώσεις του οργανισμού