Αναδοχή εκ του μακρόθεν

Κατάσταση: Ενεργό Πρόγραμμα

Η Οργάνωσή μας διατηρεί τρία προγράμματα “Υιοθεσιών” εκ του Μακρόθεν, στην Κένυα, στην Ζιμπάμπουε και στη Μπανγκλαντές . Τα προγράμματα, επικεντρώνονται στην προσφορά προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, σίτισης, ένδυσης και υπόδησης σε παιδιά τα οποία διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση σε οργανωμένη βασική εκπαίδευση. Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από χορηγούς οι οποίοι “υιοθετούν” ένα παιδί προσφέροντας το ποσό των €20.00 μηνιαίως. Σε αρκετές περιπτώσεις, χορηγοί συνέχισαν να στηρίζουν παιδιά τα οποία προχώρησαν στην μέση εκπαίδευση και ακόμα σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην χώρα τους.

Το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, ανέλαβε την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς τους, αρχίζοντας από το πρόγραμμα στην Κένυα. Η Οργάνωση, εμβάζει μηνιαίως το ποσό που αντιστοιχεί στην κάλυψη του κόστους εκπαίδευσης και σίτισης των παιδιών (βάσει συμβολαίων συνεργασίας τα οποία ανανεώνονται κάθε ένα ή δύο χρόνια), ενώ φροντίζει με απευθείας αγορά προϊόντων (σχολικές στολές, παπούτσια, εκπαιδευτικό υλικό) ή υπηρεσιών (συντήρηση/επιδιόρθωση/αναβάθμιση σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων) να καλύπτει άλλες βασικές ανάγκες. Το 2016 αποστολή της Οργάνωσης διενήργησε βασική συντήρηση στα σχολικά κτίρια του δημοτικού σχολείου του Αγίου Κλήμεντος και κάλυψε το κόστος σύνδεσης του σχολείου με το αποχετευτικό σύστημα του Ναϊρόμπι, βασική προϋπόθεση για την συνέχεια λειτουργίας του σχολείου.

Σε αποστολή όπου μετείχαν εθελοντές καθηγητές της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας αλλά και άλλοι ιδιώτες εθελοντές, συνέχισε εργασίες συντήρησης εμπλέκοντας όμως και τους μαθητές του σχολείου (όπου ήταν δυνατό) ώστε να μεταδοθεί η έγνοια για την φροντίδα, η ευθύνη ακόμα, για ότι προσφέρεται προς χρήση για κοινό όφελος. Επίσης, με αγορά υπηρεσιών από τοπικό εργολάβο, η Οργάνωση αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις του σχολείου, μεταξύ άλλων, με καινούρια δάπεδα στις τάξεις και διαδρόμους στην αυλή.

Επιπρόσθετα του σχολείου του Αγίου Κλήμεντος, η αποστολή προέβηκε σε εργασίες συντήρησης στο κτίριο ορφανοτροφείου το οποίο ανεγέρθηκε με αποκλειστική δαπάνη της Οργάνωσης, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο. Θα φιλοξενήσει αρχικά 64 ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά από την γειτονική παραγκούπολη της Κιμπέρα (την μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο) ενώ θα προσφέρει ευκαιρία εκπαίδευσης και σίτισης σε άλλα 100 παιδιά. Η λειτουργία του Ορφανοτροφείου θα αποτελέσει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προγράμματος δημιουργίας βασικών υποδομών σε τεμάχιο γης που δώρισε η ελληνική κοινότητα του Ναϊρόμπι στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Κένυα. Θα ακολουθήσει ανέγερση και λειτουργία σχολείου προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς και κλινική πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Φέτος αρχίζει η αναδιοργάνωση και του προγράμματος στη Ζιμπάμπουε. Θα επικεντρωθούμε στην στήριξη παιδιών αποκλειστικά στα δύο σχολεία και στο ορφανοτροφείο της περιοχής όπου δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία 24 χρόνια και θα αξιολογήσουμε εκ νέου τον τρόπο λειτουργίας του αγροκτήματος που δημιουργήσαμε ώστε να προσφέρουμε αυξημένες προοπτικές εργοδότησης και εισοδήματος στους νέους της περιοχής.

Καταληκτικά, επισημαίνεται ότι η Οργάνωση ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΚΥΠΡΟΣ είναι καθαρά Ανεξάρτητη, Μη Πολιτική, Μη Θρησκευτική, Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική, Εθελοντική και Φιλανθρωπική Οργάνωση με δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου την καλεί σε δράση η ανθρώπινη ανάγκη. Όλα τα μέλη της Οργάνωσης ενεργούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά εθελοντικά.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τις όποιες επιπρόσθετες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις χρειαστείτε.

Προγράμματα αναδοχής: