Παιδεία για τους Απάτριδες

Κατάσταση: Ολοκληρωθέν Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα:

To Πρόγραμμα «Παιδεία για τους Απάτριδες», οργανώνεται από την ΜΚΟ Εθελοντές Γιατροί Κύπρος, με σκοπό την χρηματοδότηση λειτουργίας σχολείου σε προσφυγικό καταυλισμό στη νοτιότερη περιοχή της Μπαγκλαντές, το Τεκνάφ, προς όφελος του μη-εγγεγραμμένου προσφυγικού πληθυσμού Ροχίνγκυα.

Το «ΠγτΑ» προστίθεται στα δύο προγράμματα αναδοχής για σίτιση, ένδυση και εκπαίδευση που διατηρούν οι ΕΓΚ, σε Κένυα και Ζιμπάμπουε.

Η Αποστολή:

Μετά την σημαντική επιδείνωση της βίας στην περιοχή Αρακάν της Μυανμάρ, τον Αύγουστο του 2017, σχεδόν 700,000 πρόσφυγες Ροχίνγκυα κατέφυγαν στην γειτονική Μπαγκλαντές. Η ραγδαία εισροή αύξησε σε πέραν του ενός εκατομμυρίου τον αριθμό των ομοεθνών προσφύγων που διαμένουν στη χώρα από το 1971. Οι ΕΓΚ ανταποκρινόμενοι στην μεγάλη ανθρωπιστική κρίση αποφάσισαν την πραγματοποίηση ιατρικής αποστολής στην Μπαγκλαντές, με σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στου πρόσφυγες Ροχίνγκυα.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε από τις 22 μέχρι τις 30 Απριλίου και αποτελείτο από 12 μέλη, εκ των οποίων 5 γιατροί, 5 νοσηλευτές και μία φωτογράφος. Η αποστολή μετέφερε δεκάδες κιλά φαρμάκων, τα οποία ευγενώς προσέφεραν κυπριακές εταιρείες, και  παρείχε ιατρική βοήθεια σε περίπου 1,000 πρόσφυγες Ροχίνγκυα, με μεγάλο μέρος των εξετασθέντων να είναι παιδιά.

Μάλιστα, στο στιγμιότυπο της όλης αποστολής, η νοσηλεύτρια  κα. Νάσια Παπαδοπούλου κατόρθωσε να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο νεογέννητο κοριτσάκι, στιγμή που αποθανάτισε η κα. Κάτια Χριστοδούλου και έκανε τον γύρο του κόσμου.  Η ιατρική βοήθεια δόθηκε τόσο σε νοσοκομείο στην πόλη του Κοξ Μπαζάρ, όσο και στους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς  Ναγιαπάρα Νο. 1 και Νο. 2, Τεκνάφ.

Ο Ιδρυτής του Σχολείου:

Η αποστολή γνώρισε τον Αζίζ για πρώτη φορά, την δεύτερη μέρα παρουσίας της στην Προσφυγική Ιατρική Μονάδα στο Ναγιαπάρα Νο. 1. Ο Αζίζ, που εργάζεται στη Μονάδα ως διερμηνέας μεταξύ των προσφύγων και των λειτουργών της Μπαγκλαντές ή των ξένων εθελοντών, παίρνει το θάρρος να παροτρύνει μερικά μέλη της αποστολής να επισκεφτούν το διπλανό καταυλισμό, όπου πρόσφυγες λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη μόνο μία φορά την εβδομάδα. Την επόμενη μέρα, ολόκληρη η 11-μελής αποστολή μετέβηκε στο Ναγιαπάρα Νο. 2 και περιέθαλψε εκατοντάδες πρόσφυγες σε αντίξοες συνθήκες, με τον Αζίζ και τους αδερφούς του, αλλά και όλη την κοινότητα να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στο έργο και τις ανάγκες της αποστολής.

Ο Αζίζ είναι πρόσφυγας Ροχίνγκυα, 23 ετών, ο οποίος γεννήθηκε εντός προσφυγικού καταυλισμού στη Μπαγκλαντές. Ο Αζίζ παρουσιάστηκε από την πρώτη στιγμή σαν ένας νέος παθιασμένος για την τύχη του λαού του και των συνανθρώπων του.

Πέραν του έργου του στην Ιατρική Μονάδα, ο Αζίζ συνεργάζεται σαν ρεπόρτερ με την ιστοσελίδα arakantimes.org, η οποία προωθεί τα δίκαια των Ροχίνγκυα και περιέχει πολύτιμο υλικό στα Αγγλικά, σχετικά με τα γεγονότα γύρω από την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανθρωπιστική κρίση. Ο Αζίζ με τον αδερφό του επωμίζονται το σημαντικό έργο της μεταφοράς των συνθηκών διαβίωσης και των αναγκών των προσφύγων στην Μπαγκλαντές.

Επιπλέον ο Αζίζ έχει αναλάβει ηγετική θέση στον αγώνα για επιβίωση των Ροχίνγκυα, αφού έχει οργανώσει πολλά συλλαλητήρια, συναντά συχνά ξένους αξιωματούχους, εθελοντές και δημοσιογράφους (προσφάτως από Ιαπωνικό πρακτορείο), ενώ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την αρχηγό της επίσημης επίσκεψης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της οποίας παρέδωσε λίστα με τα αιτήματα των προσφύγων, λίγο μετά την αναχώρηση της αποστολής της Οργάνωσης.

“You know sir, no one cares for the Rohingyas. All this pain of all these people and we have no one, no country. Look at these ants, sir, even they have a home – I was born in a refugee camp and I have nothing.”

Το Σχολείο:

“We praise the people and the organizations that come here to help us, sir, but it is not enough. We need our own engineers, lawyers, our own doctors and nurses – this is the only way to build a nation. Education is what these children need.”

  • To Σχολείο ιδρύθηκε από τον Αζίζ τον Οκτώβριο του 2017, βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό Ναγιαπάρα Νο. 2 και λειτουργείται από αυτόν και τους αδελφούς του, που εκτελούν χρέη δασκάλων. Το Σχολείο αποτελείται από μία αίθουσα, κατασκευασμένη από μπαμπού και άλλη ξυλιά όπως και τα σπίτια των προσφύγων.
  • Το Σχολείο αριθμεί περίπου 100 μαθητές, και των δύο φύλων, με το σύνολο τους να αποτελείται από παιδιά μη-εγγεγραμμένους πρόσφυγες. Οι μη-εγγεγραμμένοι πρόσφυγες από την κυβέρνηση της Μπαγκλαντές δεν λαμβάνουν την προσφερόμενη δημοτική εκπαίδευση πέντε τάξεων, ενώ η δραματική εισροή νέων μη-εγγεγραμμένων προσφύγων το 2017 δημιούργησε πιεστική ανάγκη για την εκπαίδευση των χιλιάδων αυτών των παιδιών.
  • Τα μαθήματα που διδάσκονται προς το παρόν είναι η Αγγλική και Βεnγκαλική γλώσσα, η διάλεκτος Ροχίνγκυα και τα Μαθηματικά.
  • Το Σχολείο λειτουργεί 09:00-17:00, όλες τις μέρες της εβδομάδας, εκτός Παρασκευής και άλλων θρησκευτικών αργιών.

Οι Άμεσοι Στόχοι του Προγράμματος:

  • Η εργοδότηση δύο δασκάλων για το Σχολείο.
  • Η βελτίωση των εγκαταστάσεων του Σχολείου, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφάλεια των μαθητών και η απρόσκοπτη λειτουργία του.
  • Η αγορά επίπλων και εξοπλισμού για το Σχολείο, και περαιτέρω αγορά βιβλίων και γραφικής ύλης.
  • Η οργάνωση και η συστηματική καταγραφή της εγγραφής και συμμετοχής των μαθητών, όπως και η ενθάρρυνση περαιτέρω εγγραφής κοριτσιών στο Σχολείο.

Γίνε Χορηγός!

  • Η χρηματοδότηση που προσφέρει το Πρόγραμμα βασίζεται στις ευγενείς εισφορές Χορηγών.
  • Η εισφορά ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά μήνα με δυνατότητα εφάπαξ, εξάμηνης ή μηνιαίας δόσης.
  • Η/Ο Χορηγός θα έχει δικαίωμα να διακόψει την εισφορά της/του, καθ’ οποιοδήποτε χρόνο.
  • Οι Χορηγοί θα έχουν συχνή πρόσβαση σε φωτογραφίες και βίντεο από το Σχολείο και τους μαθητές του, όπως και γράμμα ή/και σχέδιο από τους μαθητές, δύο φορές το χρόνο.

Υπεύθυνος Προγράμματος: Δημήτρης Μακρυγιάννης

*    Αν επιθυμείτε να προσφέρεται πολύτιμη προσφορά στα προσφυγόπουλα Ροχίνγκυα και να εγγραφείτε στο Πρόγραμμα «Παιδεία στους Απάτριδες» ως Χορηγός, παρακαλώ αφήστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας πιο κάτω, ώστε να σας αποσταλούν η Αίτηση και Συμφωνία Συμμετοχής.

 

**  Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.